Hola VPN

Hola är en otroligt populär gratis VPN-lösning som används av miljontals användare just för att den är gratis. Men är det verkligen värt att använda den gratis? Och finns det verkligen något som är gratis längre? Hola VPN använder en helt annan metod för att dölja användarens identitet. Till skillnad från många andra VPN-leverantörer använder de inte stora nätverk av servrar, utan använder istället ett P2P-system (peer-to-peer).

Vi rekommenderar //

Hola VPN 1

NordVPN
Få sikker og privat adgang til internettet
  • 30 dages fuld tilfredshed eller pengene tilbage
dkk20
/mnd
Powered by ARPrice
  (Unlicensed)

Det finns inga servrar

Som nämnts använder Hola VPN inga servrar för att dölja användarnas personliga information och identitet, utan använder istället ett P2P-baserat system. Och det har sina fördelar att använda detta system.

Eftersom det inte finns några specifika serverdestinationer eller rutter till dessa servrar som användaren måste använda är det mycket svårare för en webbplats att upptäcka att användaren faktiskt använder en VPN-anslutning. Samtidigt har den också fördelen att det inte finns några kostnader förknippade med underhållet av ett stort nätverk av servrar eller bandbredd, vilket bidrar till att denna VPN-lösning kan erbjudas kostnadsfritt till användarna.

Men det finns naturligtvis också en negativ sida av detta. Annars skulle alla andra förmodligen också använda en liknande installation. Ett potentiellt problem med detta P2P-baserade system är att Hola VPN måste använda en del av enhetens systemkraft och en del av din internetanslutning för att dirigera andra användare.

Hola betonar att detta endast sker på enheter som inte används aktivt, och de uppger också att trafiken som dirigeras genom är extremt begränsad och uppgår till cirka 4-5 MB per dag. Och från Holas sida görs mycket för att se till att konsumtionen hålls nere – till exempel stöds inte P2P-trafik.

Det största problemet är dock att en användare kan riskera att bli vad som skulle vara en ext-server för andra användare. Detta är i sig inget problem. Såvida inte dessa andra användare använder VPN-anslutningen för att begå olagliga handlingar, t.ex. hackning, spamming eller annat. I det här fallet är det nämligen inte användaren som faktiskt gör något olagligt eller som registreras som den skyldige, utan det är istället användaren vars enhet användes som utgångsserver som kommer att förknippas med handlingen.

Denna risk kan dock undvikas genom att uppgradera till Holas betalabonnemang, som inte delar användarens bandbredd med andra användare, och som också ger tillgång till ett nätverk av Holas egna servrar som betalande användare har tillgång till.

Det är en gratis VPN-tjänst, så säkerheten är då

Hola VPN installeras som ett tillägg till din webbläsare, så den skyddar endast trafik till och från din webbläsare. Och även detta sker inte på samma sätt som med vanliga VPN-anslutningar. Det P2P-baserade systemet är riktigt bra på att kringgå geografiska blockeringar, men det finns egentligen inte mycket extra säkerhet i att använda Hola VPN.

Hola är mycket vag när det gäller att samla in data från sina användare

De flesta VPN-leverantörer skickar sina VPN-anslutningar via olika servrar där det är tekniskt möjligt att samla in och logga information om VPN-tjänstens användare. Att skicka sina användare via andra användare har inte samma möjlighet att samla användare på specifika platser och samla in deras uppgifter. På ytan verkar detta alltså vara ett bättre system.

Men Hola är mycket vaga på sin webbplats när det gäller spårning, loggning och insamling av information från sina användare. Företaget säger att de övervakar sitt nätverk för att hitta tecken på säkerhetsöverträdelser och olagliga handlingar. Detta görs för att överlämna allt som ligger bakom en brottslig handling till de rätta myndigheterna. Hola fortsätter att säga att de gör detta för att förhindra att kriminella element missbrukar deras VPN-tjänst för att missbruka andra, och de vill göra detta för att avskräcka kriminella från att använda VPN-tjänsten överhuvudtaget.

Det verkar rimligt, men det ger bränsle åt debatten om att om man inte har något att dölja så har man inget att frukta. En annan fråga är Hola VPN:s trovärdighet, eftersom de tidigare har varit tvungna att erkänna att de lagrar information om användarnas ungefärliga plats, hårdvaruspecifikationer, språk, operativsystem, tidsstämplar, webbadresser som nås, senaste användning av VPN-anslutningen och webbläsartyp. Dessutom nämner Hola VPN inte att de inte har någon policy för loggning, så man måste anta att någon form av informationsinsamling sker.

Om detta inte görs är det värt att följa exemplet med NordVPN och VyprVPN, som har låtit en oberoende tredje part granska sina system och förfaranden för att slutgiltigt bevisa att de inte loggar information om sina användare.

Hola VPN:s primära syfte är att kringgå geografiska blockeringar

Och för detta är VPN-anslutningen riktigt bra. VPN-anslutningen har ett mycket användarvänligt gränssnitt där du enkelt och snabbt kan välja en region som kan ge dig tillgång till geografiskt blockerat material, och dessa förslag fungerar vanligtvis helt automatiskt utan att du behöver göra något ytterligare.

När du växlar mellan flera olika webbplatser med olika nationella geografiska begränsningar kommer VPN-anslutningen antingen att påminna användaren om att byta till en ny region, eller så gör VPN-anslutningen det själv. Detta ger användarna enkel och smidig navigering mellan olika sidor med olika regionblockerat innehåll.

VPN-anslutningen är också utmärkt för att strömma filmer och serier i Full HD. Det kan dock vara svårt att få en exakt indikation på hur höga hastigheter du kan uppnå på grund av det P2P-baserade systemet. Men streaming är inget problem.

Med ovanstående i åtanke verkar det märkligt att Hola VPN, som främst marknadsförs som en gratis VPN-lösning, väljer att gömma tillgången till Netflix i USA och Hulu bakom en betalvägg i form av deras Plus-abonnemang.

Hola VPN är gratis, så det finns inte mycket mer att säga

Du får vad du betalar för. Det här uttrycket passar väldigt bra till Hola VPN. Det är mycket mystiskt hur mycket information företaget faktiskt lagrar om sina användare, och säkerheten är inte i nivå med många andra VPN-leverantörer. Om du kan leva med detta har Hola VPN den stora fördelen att den är gratis. Och VPN-anslutningen är riktigt bra på att kringgå geografiska blockeringar. Med undantag för Netflix USA och Hulu, som annars skulle kunna vara några av de främsta skälen till att vilja kringgå geografiska blockeringar.

Hola VPN är en gratis VPN-lösning, och med det i åtanke är den inte dålig, så om du bara behöver en begränsad VPN-anslutning är det inget fel att använda den här leverantören.

Vad vi fann för och emot att använda Hola VPN

Nedan följer en snabb sammanfattning av de positiva och negativa aspekterna av Hola VPN

Positiva saker som vi gillade med Hola VPN:

  • Du får en gratis VPN-lösning
  • Du får en VPN-anslutning för att kringgå geografiska blockeringar
  • Du får en VPN-anslutning för streaming

Negativa saker som vi inte gillade med Hola VPN:

  • Säkerheten är inte likvärdig med konkurrenter som kräver prenumeration
  • Det råder stor osäkerhet om hur mycket information Hola VPN loggar om sina användare. Företaget har tidigare avslöjats för att ha loggat information utan att avslöja den.
  • Trots att VPN-anslutningen är bra på att kringgå geografiska blockeringar krävs ett abonnemang för att få tillgång till Hulu och Netflix USA
  • Det finns en risk – även om den är mycket liten – att du kan hamna på en exit-server. Detta innebär att brottsliga handlingar som begås av någon annan kan spåras tillbaka till dig

Skriv en kommentar