Windscribe

Windscribe

28 kr/md
9.5

Sekretess och säkerhet

10.0/10

Funktioner

9.5/10

Hastighet och prestanda

9.0/10

Värde för pengar

9.5/10

Användarvänlighet

9.5/10

Pros

  • Du får en meget god mDu får ett mycket bra månadspris jämfört med flera konkurrenter om du tecknar ett längre abonnemangånedlig pris sammenlignet med flere konkurrenter, hvis du tegner et længere abonnement
  • Du får en mycket stark säkerhetslösning med Windscribe som kan konkurrera med vilken konkurrent som helst på marknaden
  • Windscribe Windscribe har en mycket strikt policy för ingen loggning och företaget är väldigt öppet om dettahar en meget streng no-logging politik, og virksomheden er dejlig åben omkring dette
  • Du får tillgång till snabba servrar med låg latens som är bra för onlinespel och streaming
  • Du får en dedikereDu får en dedikerad WINDFLIX US-funktion som är speciellt optimerad för att säkra dig tillgång till Netflix USAt WINDFLIX US-funktion, der er specielt optimeret til at sikre dig adgang til Netflix USA

Cons

  • DerVissa stora skillnader upplevdes ibland mellan hastigheterna på servrar som var placerade mycket nära varandra blev til tider oplevet nogle store forskelle imellem hastighederne på servere, der var placeret meget tæt på hinanden
  • Det var Det var också ibland svårt att kringgå geoblockeringar och komma åt andra streamingtjänster än Netflix i USAsommetider også svært at omgå geo-blokeringer og få adgang til streaming-tjenester, der ikke er Netflix i USA

Vad vi fann för och emot att använda Windscribe VPN

Här är en snabb översikt över de positiva och negativa aspekterna av Windscribe.

Windscribe är en extremt populär VPN-lösning, och det beror förmodligen inte minst på den stora mängd data som du får med gratisversionen av VPN-tjänsten. Den fullständiga betalversionen fungerar dock också mycket bra på marknaden, och här är det främst respekten för användarens integritet som gör Windscribe till en mycket populär VPN-lösning.

Windscribe ger ett riktigt bra skydd

Windscribe ger effektivt skydd för din internetanslutning genom stark AES 256-bitars kryptering baserad på antingen IKEv2 eller OpenVPN. OpenVPN rekommenderas dock starkt här, eftersom det har skapats i full öppenhet, så du kan vara säker på att inga överraskningar har gömts djupt inne i koden. Dessutom stöder krypteringen Perfect Forward Secrecy, vilket ger användaren en helt ny krypteringsnyckel för varje ny session som startas.

Apparna och programmen för själva VPN-anslutningen har också en inbyggd brandvägg som automatiskt blockerar all annan trafik än just den trafik som går genom VPN-anslutningen. Detta syftar till att förhindra dataläckage och är enligt Windscribe bättre och effektivare än en kill-switch som används av många av konkurrenterna. Dessutom har Windscribe naturligtvis en automatisk kill-switch som kan aktiveras och som stänger av internetanslutningen om VPN-anslutningen avbryts.

Men Windscribes främsta säkerhetsåtgärd är R.O.B.E.R.T. Detta är ett helt nytt DNS-baserat verktyg som låter användaren blockera reklam, skadlig kod, spårning, spelande, falska nyheter, clickbait och mycket mer. Med det här verktyget kan användaren välja vad som ska blockeras. Du kan till exempel välja att tillåta spel om du gillar att spela poker online, men samtidigt kan du välja att blockera skadlig kod, falska nyheter och clickbait.

Windscribe går ett steg längre när det gäller att skydda din integritet

Windscribe berättar gärna om sin mycket strikta policy om att inte logga, vilket innebär att företaget inte lagrar din information. Det är endast i samband med dataanvändningen av gratisversionen som information lagras om den specifika dataanvändningen.

Av systemskäl lagras information om bandbredd, server, tid som spenderas online och antal använda enheter tillfälligt, men den lagras i servrarnas RAM-minne och raderas därför automatiskt när användaren avslutar sin VPN-anslutning. Windscribe gör ingenting för att senare samla in eller behålla dessa uppgifter och de försvinner därför igen.

Windscribe uppger också att ingen information lagras och att företaget inte kan använda eller dela information om sina användare just för att det inte har någon information om dem. Windscribe har gått så långt som att avslöja hur många gånger företaget har beordrats att lämna ut information från sina servrar och register till myndigheterna eller enligt DMCA(Digital Millennium Copyright Act) under ett antal år. Här visar de också tydligt att de aldrig har kunnat följa dessa order, eftersom de inte har haft någon information att dela med sig av.

Detta är en trevlig och uppfriskande öppenhet och en bra strategi för att skydda användarnas integritet. Det enda som skulle kunna göra det bättre är om företaget lät en oberoende tredje part granska Windscribes system och rutiner för att slutgiltigt bevisa eller motbevisa att de verkligen lever upp till vad de lovar. Något som vissa konkurrenter som NordVPN och VyprVPN redan har gjort.

Det bör dock noteras att du med Windscribe kan få en gratis VPN-anslutning på upp till 2 GB per månad utan att behöva ange din e-postadress eller någon annan personlig information. Så om du inte vill strömma mycket eller behöver ladda ner stora mängder data erbjuder Windscribe en riktigt bra och säker VPN-anslutning gratis. Och det är helt utan att de behöver någon form av information om användaren.

Windscribe har bra men instabila hastigheter

En VPN-anslutning via Windscribe ger generellt sett riktigt bra hastigheter som lätt kan användas för att strömma filmer och videor i Full HD och för att ladda ner och ladda upp stora mängder data (de allra flesta servrar stöder P2P). Dessutom är det både snabbt och enkelt att ansluta till den önskade servern – oavsett var i världen den befinner sig. Det brukar dock ta några sekunder längre att ansluta till en server med OpenVPN-kryptering jämfört med IKEv2-kryptering. Men det är inte alls på en nivå som är obekväm.

Det finns inga latensproblem när du ansluter till en viss server, och alla servrar är också placerade där de anges vara. Windscribes servrar levererar i allmänhet mycket bra prestanda som lätt kan användas för streaming och nedladdning, och den låga latensen gör det möjligt att spela online-spel via deras servrar.

Ett problem är dock att du kan uppleva en otrolig skillnad mellan servrar som ligger mycket nära varandra. En server i Tyskland fungerar precis som den ska, men om du sedan byter till en server i närheten kan du upptäcka att den har betydligt sämre prestanda. Även om det anges att den fungerar optimalt. Om du ska använda en viss server för att streama, spela eller ladda ner är det en bra idé att testa den för att se till att den verkligen fungerar som utlovat.

Windscribe har problem med geografisk blockering. Men inte när det gäller Netflix

Netflix – särskilt i USA – är notoriskt svårtillgängligt eftersom det är den mest omfattande geografiska blockeringen för en streamingtjänst på marknaden. Detta är också anledningen till att många VPN-leverantörer inte direkt säger att du kan använda deras VPN-anslutning för att få tillgång till Netflix i USA.

VPN-anslutningen kan ge åtkomst idag, men Netflix kan ha uppdaterat sin geografiska blockering imorgon och du kanske inte längre kan komma åt den.

På Windscribe är det annorlunda. Här förklarar de högt och tydligt att deras VPN-lösning ger tillgång till Netflix i USA. Du får till och med en virtuell destination i din serveröversikt som heter WINDFLIX US, genom vilken du kan få tillgång till Netflix i USA utan att behöva välja rätt server. Den här funktionen sköter sig själv.

Med detta i åtanke är det därför mycket märkligt att Windscribe ibland kan ha mycket stora problem med att kringgå andra streamingtjänsters geografiska blockeringar, eftersom dessa borde vara lättare att hantera. VPN-anslutningen har särskilt problem med BBC iPlayer i Storbritannien.

Windscribe gör det mycket bra överlag

Windscribe erbjuder en riktigt bra VPN-lösning med rätt fokus på användarens säkerhet och integritet. Servrarna är många och väl utspridda över hela världen, och de levererar gärna hastigheter och låg latens som gör dem bra för streaming, spel och nedladdning.

De enda problemen med Windscribe är de ibland mycket instabila hastigheterna, som du inte får någon information om, och de något mystiska problem som VPN-anslutningen kan ha med att kringgå geografiska blockeringar på vissa streamingtjänster. Men detta är mindre problem jämfört med det övergripande intrycket av VPN-leverantören.

Skriv en kommentar