Vad är VPN?

Vad är VPN? Du har oftast sett eller hört talas om kombinationen av dessa tre bokstäver tidigare. Men vad står de för? Vad betyder VPN? Vad i hela friden är VPN? Och varför är det ens viktigt att veta? Slutligen ska vi förklara vad VPN betyder – och inte minst varför det är viktigt att veta vad VPN är och vad det kan användas till.

Vad betyder VPN?

NordVPN

NordVPN

30 dagar full tillfredsställelse eller pengarna tillbaka

SEK 20/månad

Surfshark

Surfshark

Spara över 80 % och få 2 månader gratis

SEK 19/månad

ExpresVPN

ExpressVPN

Prova 30 dagar riskfritt. 100 % nöjdhetsgaranti

SEK 50/månad

Innan vi börjar förklara vad VPN betyder och vad VPN är, måste vi först titta på något annat. Vid en normal internetanslutning – oavsett om det är från din dator, telefon eller surfplatta – finns det en unik IP-adress. IP-adressen förklarar vilken enhet som finns på internet och du får den från din internetleverantör. Den kan alltså användas för att identifiera dig när du surfar på webben.

Din IP-adress lagras varje gång du besöker en webbplats. Eftersom din IP-adress är unik är det lätt att spåra dig på nätet och ta reda på var du har varit. IP-adressen används för att godkänna din tillgång till den server där den sida du vill besöka är lagrad. På en normal internetanslutning, som den du har hemma eller den du har på din telefon när du använder mobildata, är din IP-adress tillgänglig för alla.

Denna tillgänglighet gör dig potentiellt sårbar för hackare och andra elakheter, som det finns många av på nätet. Detta beror på att de som har din IP-adress har en direkt väg mellan internet och din enhet. Kriminella element på nätet kan alltså avlyssna och stjäla information om dig när du surfar runt på nätet. Och om du har otur kan de se dig i direktsändning och följa vad du skriver, till exempel.

Anonymitet på Internet är därför ett bra sätt att undvika dessa kriminella element. Och det är här vi äntligen kommer till vad VPN handlar om.

VPN är en mjukvarulösning – i form av ett litet program eller en app – som du kan använda när du rör dig på webben. Med en VPN kan du surfa anonymt på nätet, vilket gör det privat och mycket säkrare. En VPN krypterar din internettrafik så att hackare – och din internetleverantör – inte kan spåra vad du gör när du är online.

VPN är en akronym som står för Virtual Private Network.

Hvad er VPN Vad är en VPN-anslutning? Hur en VPN-anslutning fungerar[/bild]

Hur en VPN gör det säkert att gå ut på nätet

Som nämnts gör en aktiv internetanslutning via en VPN dig anonym på nätet. VPN-anslutningen gör detta genom att skicka all din internettrafik via en säker server. Den här servern lagrar inte din IP-adress när du besöker en webbplats, och den server som webbplatsen ligger på kan inte heller lagra din IP-adress, eftersom den enda tillgängliga informationen är namnet på den säkra servern. Endast detta namn kommer alltså att lagras. Samtidigt är du och din IP-adress helt anonyma.

Dessutom krypteras all data som skickas fram och tillbaka mellan dig och den säkrade servern – liksom all data som skickas fram och tillbaka mellan den säkrade VPN-servern och andra servrar. Detta gör det ännu svårare för obehöriga att komma åt din IP-adress och dina data, eftersom de inte kan komma in på den säkra servern överhuvudtaget till att börja med.

En VPN är alltså en väldigt smart liten applikation eller app att ha tillgång till. Av mycket goda skäl, som du kan läsa ovan, är det en mycket bra idé att använda en VPN-anslutning om du vill vara säker på nätet. Därför rekommenderar vi som en allmän regel också att du använder en VPN när du använder internet – både via din internetanslutning hemma och via din telefon när du är ute och reser. Detta ger dig extra skydd och gör att du känner dig trygg och säker när du surfar på nätet. Men vi måste också nämna att om du vill ha en bra, stabil och inte minst säker VPN-lösning måste du betala för den. Tyvärr finns det idag ingenting som är gratis.

Vilken VPN-leverantör ska du välja?

Det finns otroligt många VPN-leverantörer på marknaden idag. Som nämnts ovan måste du betala om du vill ha en bra VPN-anslutning. Och som tur är kostar det inte mycket. En bra VPN-anslutning kostar vanligtvis mellan 20 och 80 danska kronor per månad.

De allra flesta VPN-leverantörer ger dig tillgång till säkra VPN-anslutningar via ett litet men lättanvänt program eller en app som du installerar på din enhet. Med hjälp av det här programmet kan du ansluta din enhet till en säker VPN-server så att du kan surfa säkert och anonymt på nätet.

Beroende på VPN-leverantör kan du få olika tilläggsfunktioner som gör upplevelsen bättre, säkrare osv. De vanligaste och mest populära funktionerna är dubbel kryptering, säkerhetsskanning och annonsblockering.

Se våra 5 bästa VPN-tjänster

Oavsett vilken VPN-leverantör du väljer, se till att du väljer en som får bra recensioner för sin säkerhet. Säkerheten är det främsta skälet till att använda en VPN-anslutning, så den måste vara förstklassig. Andra funktioner som du bör titta på är bandbredd och möjligheten att vara flera användare samtidigt. Dessa är särskilt användbara om du – och andra i hushållet – kommer att använda VPN-anslutningen för att strömma filmer och serier.

Skriv en kommentar