Guide: Svensk TV utomlands

Bor du utomlands, är du ofta utomlands på affärsresa eller vill du bara titta på svensk tv på semestern? Då är det ofta inte möjligt

Men det finns en enkel lösning på detta. Du kan använda en VPN-tjänst för att få tillgång till tv-innehåll från Sverige, till exempel SVT Play, TV4 Play/CMore, Viafree.

Vi rekommenderar

Guide: Svensk TV utomlands 1

NordVPN

✔️ Spara 68%
✔️ Få 3 månader gratis
✔️ Den ledande VPN-tjänsten

30 dagars full tillfredsställelse eller pengarna tillbakaSEK 20kr./månad

Varför kan jag inte se svensk tv utomlands?

När du använder internet på din dator, surfplatta eller telefon utomlands kan du inte se svensk tv från till exempel SVT Play eller Viafree. Detta beror på att dessa program är avsedda för konsumenter i Sverige

Men vänta lite, tänker du kanske, jag är också svensk. Och ja, det är du, men om du inte är i Sverige när du är online kommer du inte att registreras som svensk.

I stället anses din dator, telefon eller surfplatta vara från det land där du befinner dig

Den enhet du använder för att gå ut på nätet har en IP-adress, som alltid måste anges för att få tillgång till en webbplats. Denna IP-adress innehåller information om var du har gått in på nätet från. Om du är på semester i Spanien kommer din IP-adress att registrera dig som en spanjor som bor i Spanien

Som bosatt i Spanien har du inte heller tillgång till exempelvis Viafree tv-innehåll online.

Att blockera innehåll på detta sätt kallas geoblockering och är mycket utbrett

Om du till exempel bor i Sverige kan du inte heller få tillgång till allt innehåll på den amerikanska versionen av Netflix. SVT Play gör bara tv-program som är avsedda för svenskar, så de är inte intresserade av att resten av världen går in och tittar utan att betala licens

På samma sätt har de svenska TV-leverantörerna betalat för rätten att visa vissa filmer och serier till svenskarna, och de är uppenbarligen inte intresserade av att andra tittar utan att betala.

Kan du inte se svensk tv utomlands?

Nej, naturligtvis inte. Denna geografiska blockering kan kringgås genom att använda en svensk IP-adress, som du kan få genom att använda en VPN-anslutning. Genom att använda en VPN-anslutning utomlands kan du ge din surfplatta, dator eller smartphone en svensk IP-adress.

Detta innebär att när du sedan försöker ansluta till en svensk TV-leverantör från till exempel Spanien kommer du att registreras som svensk

Och nu kan du se svenska tv-program utomlands. En VPN-anslutning fungerar förstås också åt andra hållet. Om du till exempel har en prenumeration på Netflix men inte är helt nöjd med utbudet kan du använda en VPN-anslutning för att få tillgång till exempelvis amerikanskt Netflix-innehåll, brittiskt innehåll osv.

Svensk TV med VPN – Vad är en VPN?

Guide: Svensk TV utomlands 2

En VPN-lösning är faktiskt en säkerhetsåtgärd som hjälper dig att röra dig säkert på nätet. Det kanske låter lite konstigt när vi just har sagt att du kan få tillgång till svensk TV utomlands, men låt oss förklara.

VPN är en mjukvarulösning – i form av ett litet program eller en app – som du kan använda när du rör dig på webben. Med en VPN kan du surfa anonymt på nätet, vilket gör det privat och mycket säkrare. En VPN krypterar din internettrafik så att potentiella hackare – och din internetleverantör – inte kan spåra vad du gör när du är online.

VPN är en akronym som står för Virtual Private Network och fungerar genom att dölja din IP-adress. IP-adressen förklarar vilken enhet som finns på internet och du får den från din internetleverantör. Så om du befinner dig utomlands får du också en utländsk IP-adress. Detta kan användas för att identifiera dig när du surfar på webben.

Din IP-adress måste vara svensk

Din IP-adress lagras varje gång du besöker en webbplats. Eftersom din IP-adress är unik är det lätt att spåra dig på nätet och ta reda på var du har varit. IP-adressen används för att autentisera din åtkomst till den server där den sida du vill besöka är lagrad. På en normal internetanslutning, som den du har hemma eller den du har på din telefon när du använder mobildata, är din IP-adress tillgänglig för alla.

Denna tillgänglighet gör dig potentiellt sårbar för hackare och andra elakheter, som det finns många av på nätet. Detta beror på att de med din IP-adress har en direkt väg mellan internet och din enhet. Kriminella element på nätet kan alltså avlyssna och stjäla information om dig när du surfar runt på nätet

Och om du har otur kan de se dig i direktsändning och följa vad du skriver, till exempel. En VPN döljer din IP-adress så att du är anonym, men den fungerar fortfarande så att du kan komma åt den webbplats du vill besöka.

Förutom att fungera som en säkerhetsåtgärd har VPN-lösningar också möjlighet att ändra din IP-adressens nationalitet, vilket innebär att en VPN kan ge dig tillgång till svensk tv utomlands

Genom att gå online utomlands via en VPN och ändra din IP-adress till svenska anses du befinna dig i Sverige och har därför tillgång till alla dina svenska tv-program. Så en VPN-lösning är inte bara bra för att ge dig tillgång till svensk TV utomlands, utan är också en extra säkerhet som skyddar dig på nätet. En trevlig två-i-ett-bonus.

Guider för att titta på svensk tv utomlands

Om du behöver hjälp med att hitta tillgång till olika tv-tjänster utomlands har vi sammanställt en rad guider som hjälper dig att komma igång.

Guide till YouSee utomlands

Även om du har ett abonnemang hos Viafree TV ingår det tyvärr inte om du flyttar utanför Sveriges gränser. Det betyder också att du snabbt kan missa ditt favoritprogram om du är på semester

Lyckligtvis finns det en enkel lösning. Så här gör du:

  • Installera din favorit-VPN (vi rekommenderar NordVPN)
  • Anslut till din VPN-tjänsts svenska IP. Det är extremt viktigt att din VPN har svenska servrar, annars fungerar den inte. NordVPN har mer än 60 servrar i Storbritannien just nu.
  • Anslut sedan till din YouSee-app eller via deras webbplats. Nu kan du titta på tv som om du satt i soffan hemma.

Det är så enkelt att titta på YouSee utomlands med en VPN.

Guide till Viaplay utomlands

Viaplay tillämpar också så kallad geoblockering, vilket gör att det nästan omöjligt att titta på om man är utomlands. Det går dock att kringgå, och du hittar lösningen här.

Följ dessa steg för att titta på Viaplay utanför Sverige:

  • Installera en VPN med svenska servrar (vi rekommenderar NordVPN)
  • Anslut din enhet till en svensk IP via din VPN
  • Öppna Viaplay-appen eller webbplatsen och få tillgång till deras katalog när du är på semester.
Guide: Svensk TV utomlands 1

NordVPN

✔️ Spara 68%
✔️ Få 3 månader gratis
✔️ Den ledande VPN-tjänsten

30 dagars full tillfredsställelse eller pengarna tillbakaSEK 20kr./månad

Skriv en kommentar