Oavsett var du befinner dig i världen kan du stöta på webbplatser som är blockerade i det landet. Detta gäller även Sverige, men oroa dig inte – med en VPN-klient kan du fortfarande få tillgång till dem.
Det finns flera anledningar till att webbplatser blockeras så att det blir svårt att komma åt dem från vissa länder. Du har säkert försökt få tillgång till Svenska TV från utlandet och mötts av en disklaimer som säger att du måste befinna dig i Sverige för att få tillgång till innehållet.
Vi rekommenderar NordVPN:
NordVPN
✔️Spara 68%✔️Få
3 månader gratis✔️Den
ledande VPN-tjänsten30
dagars full tillfredsställelse eller pengarna tillbaka
dkk20/månad
Det beror bland annat på att vi betalar till DR genom licensen, så det är inte möjligt att se innehållet, om du inte bidrar. Samma sak gäller i andra länder, även om det finns olika skäl till att det kan vara lämpligt att blockera tillträde från vissa områden.
Varför blockera webbplatser?
Det finns många anledningar till att webbplatsägare väljer att blockera en webbplats. Du har inte möjlighet att blockera när du köper en domän – detta görs i efterhand, när webbplatsägaren bestämmer vilka länder som ska blockeras.
Rättigheter
Flera webbplatser använder geografisk blockering, som blockering inom särskilda geografiska områden kallas, eftersom de inte har rätt att visa sitt innehåll på andra platser länder. Detta är till exempel fallet med Netflix, vars utbudet i USA är mycket större än i Sverige
Det kan också vara fallet med sport, nyheter och liknande, där innehavaren av upphovsrätten inte tillåter att annat än i det land som webbplatsen är avsedd för till.
Politik
Ofta kan det finnas en politisk bakom geoblockering. Till exempel, politiska det är svårt att få tillgång till Twitter i Kina och Facebook i Sri Lanka, och det finns exempel på att Turkiet blockerar sociala för att undvika protester.
Lagen
I vissa länder finns det lagar som inte tillåter tillåta vissa typer av innehåll. I Storbritannien, till exempel restriktioner för användning av pornografi, vilket innebär att användarna måste kontrollera sin ålder innan de går in på webbplatser med innehåll för vuxna. Tyskland har blockerat YouTube för tvister om rättigheter.
Tillgång blockerat innehåll med en VPN-klient
Du kan enkelt komma åt blockerade innehåll genom att använda en VPN-klient. Det kostar en viss summa varje månad, men det innebär att du kan få tillgång till innehåll som endast är tillgängliga inom ett begränsat geografiskt område.
Allt du behöver göra är att välja vilken VPN-tjänst du vill prenumerera på. Det finns flera på marknaden och de flesta kan göra samma sak, men skillnaden ligger i hur användarvänliga de är, hur mycket de kostar och vilka specifika alternativ du har.
Detta innehåll kan du tillgång till
Precis som DR TV finns det flera liknande tjänster som använder sig av geoblockering för att begränsa tillgången till IP-adresser från andra länder. Det finns dock flera webbplatser med bra innehåll som du kan få tillgång till relativt enkelt.
Vice TV: Vice är känt för deras utmärkta, kostnadsfria innehåll. Enligt deras svenska avdelning som stängdes för några år sedan, är det inte längre möjligt att få tillgång till den, eftersom den kräver att du loggar in från en amerikansk IP-adress.
BBC: BBC iPlayer har massor av underhållande innehåll, inklusive nyheter, sport, program på begäran och filmer. Den finns endast tillgänglig i UK, så du kan inte komma åt den om du inte använder en VPN-klient.
Hulu: Hulu är ett amerikanskt företag streamingtjänst som i stort sett är okänd i Sverige. Detta beror på att den är inte tillgänglig eftersom den är blockerad. Du kan dock få tillgång till till streamingtjänsten med hjälp av en VPN-klient.