Dölja din IP-adress

Skjul din IP-adresse

Med rätt verktyg är det faktiskt lätt att dölja din IP-adress. Det kan finnas många anledningar till varför du vill dölja din IP-adress – för att undvika IP-förbud, geobegränsning eller anonymitet. Oavsett vad den bakomliggande orsaken är för dig är svaren desamma: VPN, Tor Browser, Proxy, offentligt WiFi eller mobilnätverk.

VPN-tjänster är dock helt klart den snabbaste, bästa och säkraste metoden att använda. Därför väljer de allra flesta att använda en VPN-tjänst om de vill dölja sin IP-adress. Du kan läsa mycket mer om ämnet här för att lära dig mer om både IP-adresser och VPN-tjänster.

Vad är en IP-adress?

En IP-adress är en förkortning för Internet Protocol och fungerar som ett slags nummer för att identifiera din dator, surfplatta eller mobil på internet. Du kan ha två olika typer av IP-adresser: en dynamisk IP-adress eller en fast IP-adress. En fast IP-adress ändras inte med tiden, utan är samma varje gång du loggar in på internet. Dynamiska IP-adresser däremot ändras ofta – vanligtvis när du startar om enheten eller ansluter och frånkopplar från Internet.

IP-adresser loggas hos internetleverantörer. Detta innebär att din internetleverantör lagrar information om dig i samband med de webbplatser du besöker. Denna information används till exempel av polisen i utredningar, av webbplatsägare, bloggar, forum, YouTube och liknande. Dessutom avslöjas ditt geografiska område genom din IP-adress.

Vilka är fördelarna med att dölja IP-adressen?

Det finns många fördelar med att dölja din IP-adress när du använder internet. För det första är du bättre skyddad mot att din IP-adress missbrukas på ett oseriöst sätt. Detta inkluderar nedladdning av olagligt innehåll, t.ex. piratkopierade filmer, pornografi och farligt innehåll. Dessutom kan cyberkriminella angripa ditt system genom att få tillgång till din IP-adress och beröva dig tillgång till internet.

En stor fördel med att dölja din IP-adress är dessutom att du förblir anonym på nätet. Dina besök på olika webbplatser loggas inte, medan du kan anonymisera användningen av fildelning. För många människor är detta en stor trygghet, eftersom inte alla vill dela allt med omvärlden.

Slutligen kan du med hjälp av dolda IP-adresser streama över hela din plats. Detta beror på att IP-adresser visar var du befinner dig geografiskt. Det kan innebära att du inte kan få tillgång till visst innehåll för streaming eller spelande eftersom du befinner dig i ett begränsat område. Du kan dock ändra din plats genom att dölja din IP-adress och på så sätt kringgå olika begränsningar som tjänsteleverantörerna har infört.

Bra VPN-tjänster för ändamålet

NordVPN

NordVPN

30 dagar full tillfredsställelse eller pengarna tillbaka

SEK 20/månad

Surfshark

Surfshark

Spara över 80 % och få 2 månader gratis

SEK 19/månad

ExpresVPN

ExpressVPN

Prova 30 dagar riskfritt. 100 % nöjdhetsgaranti

SEK 50/månad

Som du ser finns det många goda skäl att dölja din IP-adress. Men hur gör du det på det enklaste sättet? Du använder förstås en VPN-tjänst. VPN-tjänster är både pålitliga och snabba att använda, vilket är en klar fördel. Med en VPN-tjänst får du möjlighet att:

  • Dölja din IP-adress
  • Ladda ner säkert
  • Kryptera aktiviteter på Internet
  • Ändra din plats – används till exempel för streaming.

Det finns många VPN-tjänster på marknaden, men några av de bästa är NordVPN och ExpressVPN. NordVPN är en av de största VPN-leverantörerna på marknaden och är 100 % anonym och säker att använda. Du hittar bland annat många svenska servrar, vilket är perfekt för dig som vill strömma svenskt innehåll utomlands. Dessutom är användbarheten och säkerheten i toppklass och priserna är bland de billigaste på marknaden.

ExpressVPN erbjuder också ett stort nätverk som är både snabbt och säkert att använda. Det är mycket enkelt att använda tjänsten och kvaliteten är hög i nästan alla delar av världen. Du kan faktiskt välja mellan så många som 160 platser i 94 länder.

Skriv en kommentar